Япония – полезни съвети

След като през 2022 година Япония отново отвори врати за туристи, напливът към Страната на изгряващото слънце стана огромен. Затова и предвидливо решаваме да купим самолетни билети и да запазим хотели 11 месеца по-рано, като в последствие това се оказа страхотно решение, понеже цените се утроиха само няколко месеца по-късно.

Полет с Емирейтс


Взехме билети с Емирейтс, като основният фактор беше политиката им към семейства с малки деца и по-точно – дават реда, който е най-отпред, с много място за краката, преференциално на семейства с малки деца. Тук направихме и следната тактика – запазихме две места на тройка седалка, като това ни помогна да получим безплатна седалка за Алекс на 2 от полетите (и то по-дългите). Освен това направихме и по една нощувка в Дубай на отиване и връщане и така разделихме дългите полети на две части. Но все пак си оставаше по един дълъг полет от съответно 11 и 12 часа, между Дубай и Япония.

Тъй като вече и тримата имахме доста опит с летене на кратки и средни полети (до 6 часа), предварително бяхме запазили нощни (или поне в по-голямата си част) полети, за да може Алекс да спи и да минат по-леко. Като изключим един от кратките полети (този между Дюселдорф и Дубай), в който той не спа много добре, то останалите минаха много добре, като тук много помогна това, че имахме седалка за него и доста място в краката ни за игра. Освен това кабинният екипаж на Емирейтс бяха страхотни и Алекс буквално беше носен на ръце из самолета, в моментите, когато не спеше. Също така, въпреки, че нямаше право на собствена порция храна, винаги получаваше такава, когато попитахме, а освен това получи и поне 7-8 плюшени играчки (самолети, пилоти и т.н.). Така дългите полети минаха неусетно, а в същото време всички успяхме да спим така, че да настроим биологичния си часовник на новата часова зона, което дори обърка плановете ни, но в положителен смисъл.

Другото, което направихме по отношение на полета, бе да изберем кацане в Токио и излитане от Осака. Така си спестихме връщането от Киото/Осака до Токио, а с това и не малко пари за влак.

Полезни приложения

Гугъл преводач и японски езиков пакет – така просто пишехме какво искаме, когато не говорят английски и приложението им превеждаше. Или пък насочвахме към надпис на японски и в приложението ни показваше на немски или български.

MamaPapaBaby App – приложение, което показва знайни и незнайни места за смяна на памперси, кърмене и хранене на бебе. В Токио не беше толкова нужно, понеже навсякъде имаше стаи за смяна на памперси, но в по-малки градчета като Камакура и Нара определено ни беше от полза.

Сим карта

Поръчахме си предварително сим карта от Japan Experience, имахме достатъчно интернет и добър обхват през цялото време. Интернетът често е важен, за да може да видите разписания на влакове и автобуси.

Багаж

Изпращане на багаж – много полезна опция в Япония е да пратите багаж от едно място до друго и то на приемлива цена. Още с кацането на летище Нарита изпратихме един от куфарите си към хотела в Киото, като това ни струваше под 15 евро за 22 кг. куфар. Когато отидохме в Киото няколко дни по-късно, куфарът ни чакаше в стаята на хотела. Предварително бяхме разпределили багажа си за Токио и Киото и така пътувахме без много багаж между градовете, което с малко дете е голямо удобство. Как става изпращането на багаж в Япония може да видите на следващото видео:

Количка или ергономична раница

Ние избрахме количката за това пътуване и за нас беше по-доброто решение, защото малкият можеше да спи на обяд в нея. Важното е количката да е лека и да се сгъва лесно до компактни размери, защото влаковете и автобусите често са доста пълни и може да ви се наложи да я сгънете и да я носите в ръка.

Транспорт

Карта Суика

Суика карта – картата Суика (или Пасмо, Икока и т.н.) е чип карта, която се зарежда с пари и после се ползва вместо билет в градския транспорт. С нея може обаче да пазарувате в магазините, да си платите пералня в хотела и още много неща. Изключително полезна е, защото иначе трябва да пътувате с единични билети и да си ги купувате всеки път. На много спирки хората чакаха по 10-15 минути, за да си купят билет и това става само с пари в брой. Нормалната карта Суика беше спряна от продажба по време на нашето пътуване през октомври/ноември 2023, но пък имаше Welcome Suica, която има недостатъка, че не може да си изтеглете парите от нея преди да заминете, но пък има и голямото предимство, че може да я заредите с до 10 000 йени с кредитна карта, когато я взимате от летището (само ако я взимате от автомат обаче). В ето този линк може да видите къде и как да вземете картата от летище Нарита.

Градски транспорт

В Токио имате възможност за дневна (тридневна и т.н.) карта за метрото. Ние избрахме обаче да плащаме отделно за всяко пътуване, като това ни даде възможността да комбинираме различните железници в града – метро, Яманоте и т.н. Така не ни се налагаше да ходим до спирка на метрото или до спирка на Яманоте. Да, в някои от дните може би сме дали 100-200 йени повече, отколкото щеше да ни излезе една карта, но в крайна сметка това са 2-3 лева, срещу които сме спестили 30-40 минути ходене.
Подобна беше ситуацията и в Киото – не се спряхме на карта, а ползвахме комбинация от влакове, автобуси и метро, тъй като синът ни не обича да се вози в автобус, за разлика от във влак или метро.

Шинкансен

Вече споменатата карта Суика е много полезна, но тя не важи за скоростните влакове – Шинкансен. Много популярен е JR Pass, който дава възможност за определен период от време да пътувате безплатно с определени влакове, но след като през октомври 2023 цената му се вдигна с близо 60%, той става все по-малко атрактивен. Но дори и преди бе добре да сметнете (примерно с google maps) колко биха ви излезли единични билети за влака и да видите дали за вас си заслужава JR Pass. При нашето пътуване, дори и на старата цена, не си заслужаваше, затова си взехме единични билети.

Ако сте с малко дете, препоръчвам да си направите предварително резервация на места с допълнително място за багаж и ако се пратили багажа си по куриер, ще може да използвате това място, за да сложите там количката и детето ви да спи в нея, докато пътувате.

Сайтът на който може да запазите билети и места за Шинкансен е https://smart-ex.jp/en/beginner/

Като цяло, Шинкансенът не ни впечатли нито положително, нито отрицателно, може би защото го сравнявахме с европейските високоскоростни влакове, които изобщо не са така точни (особено немските), но много често са по-комфортни, особено за семейства с малки деца.

Храна за малко дете в Япония

Тъй като беше трудно да вечеряме в ресторант с Алекс, закуските и вечерите бяха в стаята на хотела (имахме собствена кухня), а за обяд сядахме на ресторант. Основно взимахме храна от магазини 7/11 (Family Mart и други подобни) или супермаркети, като Япония ни изненада приятно с цените си и едно основно ястие от тези магазини беше между 2 и 5 евро, като за 5 евро получавате наистина вкусни местни специалитети.

В ресторантите цените бяха повече от прилични, като меню от сьомга, салата, купа ориз, малко предястие и супа беше около 6-7 евро.

Много подходящи за семейства с деца в Япония са и така наречените семейни ресторанти, където храната е доста подобна на европейската. Пример за такъв е веригата Saizeriya, където хапнахме един път и изобщо не беше лошо. Допълнителен бонус беше, че храната бе сервирана от робот, което естествено беше много интересно и за тримата.

Най-скъпото ни ястие всъщност беше прословутото вагиу в йакинику ресторант (Yakiniku Toraji), като пак меню, което включваше супа, 2 предястия, кимчи, салата, купа с ориз, сладолед за десерт и естествено месо за грила (в случая вагиу А4, харами и още няколко вида месо, както и скариди) за общо 46 лева на човек.

Иначе давахме на Алекс да опитва от всичко, което не беше сурово и както всеки човек, имаше неща, които му допадаха и такива, които не харесваше. Най-големият хит беше българското кисело мляко, от което изяде над 20 кофички за две седмици.

Здравеопазване

Япония се слави с добро здравеопазване и няма да имате проблеми, ако се наложи да посетите лекар. Ако сте в хотел и се наложи да потърсите лекар за детето си (и не само), най-добре е да се обърнете към рецепцията, тъй като те ще помогнат с комуникацията и организирането на посещението при лекар. Алекс е често болен, откакто тръгна на градина и Япония не беше изключение и след като бе 3 дни с температура над 40 градуса, посетихме лекар. От рецепцията на хотела организираха всичко – от комуникацията с лекаря до транспорта до болницата.

Не забравяйте обаче да направите добра здравна застраховка за всички членове на семейството, защото един обикновен преглед (гърло, преслушване на белите дробове и мерене на температура) струваше около 420 евро (в тази сума влиза допълнитена такса за вечерно посещение, както и лекарствата, които ни изписаха). Сумата обаче беше възстановена от застрахователна компания 2 дни след като им изпратихме документите.

Една мисъл относно “Япония – полезни съвети”

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: