Фото и видео техника

Често получаваме въпросите: С какъв фотоапарат са правени снимките ? С какво сте снимали видеоклиповете си? Първо благодарим ви за високото мнение за снимките и видеоклиповете от пътешествията ни! Ние си намираме доста кусури, ама се стараем да ги изгладим (Ако не успеем, ще казваме, че е важна емоцията). Та заради тези въпроси, решихме да напишем една статия за техниката, с която правим снимките и видеоклиповете по време на пътешествията. Ще опишем фотоапаратите, камерите, софтуера и разни други джаджи, които носим с нас по време на пътуванията ни.

 

Фото техника за пътувания

Nikon D7200

Почти всичките ни снимки от пътувания са направени с един фотоапарат – Nikon D7200. Той определено ни предлага качеството, което искаме да имаме в снимките си, а освен това е до някаква степен издръжлив на различните метеорологични условия. Поне до момента това не е само на теория, тъй като вече издържа тропически дъжд на Малдивите и пясъчна буря в Сахара.

Nikon D7200
Nikon D7200

И продължава да е вярно до нас и да прави нови и невероятни снимки. Другото му предимство е, че може да се управлява от смартфон, което е много важно за нас, тъй като обикновено сме само двамата и някой трябва да ни прави селфитата. Няма да ви обяснявам много за техническите му показатели, може да ги намерите във всеки един фото сайт. Естествено, както всяко нещо, и нашият апарат си има недостатъци. Първо не е много евтин и второ тежи доста. В същото време, винаги може да го използвате и за самозащита, ама дано не ви се налага. Ако теглото ви притеснява, може да погледнете и безогледалните алтернативи, например на Сони.

Тъй като Nikon D7200 е ДСЛР апарат със сменяеми обективи, трябва да добавя и няколко думи за обективите, които ползваме по време на пътуванията.

Основният обектив (около 70% от снимките през 2017 и 2018 година са правени с него), които ползваме, е Сигма 18-35мм 1.8 Арт. Предимствата му са, че е невероятно остър и с добра светлосила, което ни дава възможност да правим прилични снимки, дори и при лоши светлинни условия. Както и при Nikon D7200, основните недостатъци са високата цена и теглото му. Заедно с апарата тежат около 1,5 килограма.

Мароко. Снимано с Nikon D7200 + Sigma 18-35 Art
Мароко. Снимано с Nikon D7200 + Sigma 18-35 Art

Друг обектив, които винаги е с нас е Nikkor 50мм/1.8 Г. Предимствата му са, че е супер за портрети, както се казва “замазва фона” и е доста евтин в сравнение със Сигмата. При него всъщност не виждам и някакви недостатъци.

Париж. Nikon D7200 + Nikkor 50/1.8G
Париж. Nikon D7200 + Nikkor 50/1.8G

Ако теглото и цената на комбинацията от Сигма 18-35мм и Nikkor 50мм ви притесняват, то може да хвърлите един поглед и на доста по-изгодния вариант – Сигма 17-50/2.8 или еквивалента на Tamron. Tamronа не сме го ползвали, но при Сигмата не случихме на бройка и дори и след настройка в сервиз, нямаше добър фокус. Затова и го сменихме.

Samsung EX2F

Бижуто на Меги. Това всъщност е фотоапаратът, който купихме за първите си пътувания и който продължаваме да носим и днес в случаите, когато не искаме да носим тежкия Nikon D7200. Благодарение на светлосилният си обектив, малкото тегло и въртящ екран , Samsung EX2F е идеален за повечето ситуации и в същото време предлага относително добро за размерите си качество. И това, въпреки че е модел от 2012 година. Като алтернатива мога да предложа Сони RX100, в разновидността, която влиза в бюджета ви. Естествено, добавям и една примерна снимка с него.

Лансароте. Samsung EX2F
Лансароте. Samsung EX2F

 

 

Допълнителни аксесоари към фото техниката

Нещата, които неизменно са с нас по време на пътуванията ни са следните:

Статив – Amazon Basics. Евтин, лек и с доста добро качество. Прекара доста време в океана на Малдивите, без никакви щети. В същото време беше доста стабилен, дори и при леки вълни. Не знам как ще реагира при по-големи вълни, ама честно казано, не смятам да го пробвам с Nikon Д7200 на него при такива.

Фото раница – отново Amazon Basics. Струваше около 40 евро и за момента по нищо не отстъпва на марковите еквиваленти. Ползвана е и за транспортиране на мръсни чорапи и други готини неща. Нямаше никакви проблеми.

Фото чанта – ами тя е от … Amazon Basics. Стана вече като реклама направо. Ще се замисля дали да не си пусна някакви линкове и да ми плащат. Ама е наистина много удобна и е на абсолютно всяка екскурзия с нас.

Дистанционно за Nikon D7200 – Струваше само 6 евро в AliExpress. В последно време не го използваме толкова, но сме го ползвали за почти всички снимки, на които сме двамата. В останалите случаи сме ползвали телефона като дистанционно.

 

Видео техника за пътувания

Git2Pro

Видео клиповете ни от Малдивите (тук има и кадри с Nikon Д7200 и Samsung ЕЬ2Ф), Швейцария, Португалия, Гран Канария и Мароко са заснети с Git2Pro. Малко преди медения ни месец на Малдивите, решихме, че тъй като ще се гмуркаме, ни трябва и Action камера. В същото време не искахме да даваме 400 и повече евро за GoPro. След дълго ровене и сравняване в Интернет, избрахме Git2Pro. Китайска алтернатива на GoPro, която поне в момента на пускането си, по нищо не отстъпваше на актуалният модел на GoPro. Освен това предлагаше много добър оптичен стабилизатор, доста голям набор от аксесоари, както и водоустойчива гривна-дистанционно.

 

 

Yi 4K+

Най-новият член на семейството (поне в момента на писане на статията). Взехме я защото имаше някои неща, които не ни харесваха при Git2Pro (например замазване при по-бързи движения, доста шум при лоша осветеност и т.н.). Значително по-скъпа Action камера, но все още доста по-евтина от GoPro. Към момента на купуването не отстъпва по нищо на актуалната GoPro. Пример за качеството и е клипът от Занзибар. Има и разни глезотии като гласови команди и т.н., които обаче поне за момента не ползваме.

Yi Gimbal

Гимбал е уред, на който се слага камерата и с помощта на малки двигателчета се постигат плавни движения във видеото. Въпреки, че Yi 4К+ има вграден стабилизатор, решихме да си вземем и гимбал, за да постигнем още по-добра визия (кино визия) на движенията във видео клиповете. Добър пример е клипът от Занзибар (от 3:01 до 3:02). Недостатък е, че отново е скъп уред, а освен това Yi 4K+ трябва да е без водоустойчивия кейс, за да се закрепи на Yi Гимбала.

Обработка на снимки и видео.

Обработката на снимките и видеото не е най-забавната, но е неизменна част от всяко наше пътуване. Особено след медения ни месец на Малдивите, беше много досадно, да правим и сглобяваме клип. Първият път ни отне близо един уикенд да направим клип с дължина 8 минути. Междувременно правим един клип за около 7-8 часа, като това включва избор на различните видео клипове от пътуването (като пример – от Занзибар имахме около 400 видео клипа, които трябваше да прегледаме), изрязване на подходящите според нас моменти, избор на музика и сглобяване на крайният видеоклип. За обработка и сглобяване на видео клиповете сме се спрели на Adobe Premiere Pro.

За обработката на снимките, използваме Adobe Lightroom и в много редки случаи Adobe Photoshop (всъщност не сме използвали Photoshop за последните три екскурзии). Въпреки, че става доста по-бързо от видео клиповете, обработката на снимките също отнема време, особено при голямо количество.

Общо взето може да се каже, че обработката на видео клиповете и снимките от едно пътуване ни отнема около един уикенд.

 

Съхранение на снимките

Хубавата техника е много важна, но ползата от нея е никаква, ако снимките се затрият. Затова съхранението на снимките от пътуванията е не по-малко важна част от самото им снимане.

По време на пътуванията използваме комбинацията от евтин нетбук (купихме го втора употреба за 40 евро от един чичко) и външен хард диск, на който съхраняваме снимките. Спряхме се на тези комбинация, за да не използваме скъп лаптоп, тъй като никога не е изключено да останем без него в някоя по-тъмна уличка. Или ако някой влезе в хотелската ни стая. Освен това носим и доста карти памет, на които също оставяме снимките, поне докато се приберем.

За съхранението вкъщи използваме първо хард диска на домашния компютър. Освен това си сглобихме малък NAS Сървър, на който правим копие на хард диска на компютъра. До това действие прибегнахме, след като преди няколко години ми беше откраднат лаптопа (от спалнята), след като ни разбиха апартамента. Загубата на самия лаптоп не беше толкова болезнена, колкото загубата на снимките.

 

Ами това е. Както винаги, ако имате въпроси, ни ги напишете и ако можем, ще ви отговорим.

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: