Занзибар – съветите

Дружина-пружина, както вече обещахме, ще се опитаме да отговорим на някои от въпросите, които вълнуват доста от пътешествениците преди и по време на престоя им в Занзибар. Ще се опитаме да бъдем един път малко по-сериозни, което естествено няма да ни се получи.

Ваксини и други здрав(н)и въпроси в Занзибар

Около 7-8 месеца преди пътуването за Занзибар, решихме да направим една консултация при лекар-специалист по тропически болести в Германия (защото живеем там). Общо взето се ръководихме от неговите препоръки и ще ви ги споделя, като изрично ви казвам, че здравето ви е ваша лична отговорност и затова сами (почти) взимате решенията за ваксини и други подобни мерки. Та нашият лекар ни препоръча да си направим стандартните ваксини като тетанус, дифтерия и другите, които са по оптимизационен календар, като допълнително ни постави и Twinrix (срещу хепатит А и Б). Като цяло ни каза, че може да си сложим и против бяс, понеже много пътуваме и че е трябвало да си я сложим за Мароко, понеже има доста случаи. В Занзибар каза, че не вижда проблем, ако си стоим в хотела и не живеем при местните. Ние естествено точно обратното направихме. За жълта треска ни каза, че не се изисква, таи като летяхме с прекачване в Оман, а Оман не е от страните с жълта треска. Всичко се промени главоломно, когато 2 месеца преди пътуването ни на сайта на немското външно министерство написаха, че ваксината против жълта треска е задължителна и за острова. По различни форуми прочетохме, че е имало туристи без такава и им е била сложена на летището в Занзибар. Е да ме ваксинират в Африка, в някоя стаичка с незнайно какви спринцовки, ммм не, мерси! Сложихме си я в Германия. В последствие на летището в Занзибар никой не се заинтересува какви ваксини имаме. Т.е. решението си остава ваше, както и рискът.

Update: Ваксината за жълта треска е задължителна. Прилагам линк към посолството на Танзания в Германия (на английски) – https://www.tanzania-gov.de/tanzania/useful-information

 

Сега за маларията. На някои места в интернет Занзибар се води без малария, на други с нисък риск. Та пак нашия човек – докторът, ни каза, че инкубационният период е около 8-10 дни, а след като ние ще стоим само 9, дори и да ни ухапе малариен комар на първата минута, симптомите ще се появят чак в Германия. Все пак ни изписа стендбай маларон и си ни прати по живо, по здраво. Съответно ние си го забравихме в Германия, така че все тая, че го имахме. Ще ни остане за другия път.

Холера– холера може и да има, може и да няма. Много успокояващо. Ако си купувате вода от магазините и гледате да е запечатана (аз друга на Занзибар не видях), няма да имате проблем. В хотела също няма да имате проблеми, понеже в резервоарите си слагат таблетки. Ако искате да ви е по-спокойно, когато си търкате зъбките, може да си вземете таблетки за пречистване на вода. Ние си купихме MicroPur – около 15 евро за 100 литра вода (100 таблетки за по 1 литър). Убиват всичко във водата, т.е. не си ги слагайте в аквариума. За хората няма проблем да я пият после. Ние стомашни проблеми не сме получавали от водата. Само един път от храната в хотела. От най-скъпата ни вечеря на острова!!!

Да речем, че здравето сме го приключили. В смисъл успешно. След като са ви (или не са ви) проверили за ваксина против жълта треска, ще ви пуснат да влезете. Ама преди това ви трябва виза. Визата се получава на място срещу ваша снимка (прави се там на момента с камера за 10 лева), пръстови отпечатъци, и 50 долара или 50 евро. Много изгодно са си го направили. На въпроса ми дали става и с 50 лева, пак ме джамбосаха едно хубаво на суахили. Та, не става. Може да се плати в брои, ама предпочитат с кредитна карта.

Като разправям за кредитната карта – Еми общо взето на нас ни вършеше работа само на летището за визата и един път в Стоун Таун, за да изтеглим пари с нея. В селца като Джамбиани може да забравите за нея. Затова си носете достатъчно парички в брои. Най-добре долари. Те вярват почти навсякъде, т.е. екскурзии, нощувки и често и в магазина може да се плати с тях. Ама още по-добре е да смените някоя сума в танзанийски шилинги. При най-малките магазинчета или в местните ресторанти не винаги вървят долари. Ако може да смените в България (или друга държава от която идвате) при добър курс, го направете. Но и курсът на летището не беше толкова лош. И работят в 2 през нощта – гарантирано.

Та, за какво, аджеба, ще ви трябват тези пари. Да ви разкажа малко за цените. Нас много ни плашеха за цените, че е адски скъпо и т.н., ама не е толкова зле. Цените ще ги давам малко разбъркано в различни валути. Пък кое колко е, ще си смятате сами.

Цени в Занзибар

Започвам от най-важното. Пийте много вода, почти на екватора сте! А една бутилка вода (1,5 Литра) струва почти навсякъде 1000 шилинга, което са около 70 стотинки. Джак фрут – целият около 4000-5000 шилинга. Капучино 3-5000 шилинга, прясно изцеден сок 2-4000, според заведението. Основно ядене, пак според заведението 8-15 000 шилинга. Това е, ако хапвате като нас по не много скъпи заведения, но все пак и не най-долните. За 15 000 ще получите на места цял омар с гарнитура.

Споделям и два от ресторантите, в които сме хапвали и сме останали доволни и без здравословни проблеми:

Ресторант Chez Hassan в Джамбиани – ръководи се от местни, но е много чисто и е на практика само за туристи. За местните е ценово недостижимо. Понеже няма да го намерите в tripadvisor, намира се точно зад ресторант Zanzistar (друг препоръчван ресторант, в който обаче не сме хапвали).

Ресторант "Chez Hassan", Джамбиани
Ресторант „Chez Hassan“, Джамбиани

Ресторантът на хотел Uhuru Beach – вярно, че се натрових там един път, ама като цяла беше вкусно и на прилични цени.

Ресторант на хотел "Uhuru Beach"
Ресторант на хотел „Uhuru Beach“

Ma Shaa Allah Cafe в Стоун Таун – култово заведение, с много вкусни неща, но определено не би допаднало на всеки. Наблягат на индийската кухня.

Тъй като трудно ще си похарчите парите само за храна, пък ако сте на Джамбиани, няма да можете и да плувате много, много, ето и няколко екскурзии, които може да направите, както и цените към тях.

Екскурзии на Занзибар

Споделям, естествено екскурзиите, които сме направили и знаем наистина какво представляват. Повечето цени са, ако правите екскурзиите от Джамбиани. От други места на острова, ще са други.

Джозани Форест

Готина екскурзия. С транспорт ни излезе по 20 долара на човек, ако сте си наели кола или друго превозно средство, на място се плаща по 10 долара. Разхождат ви из защитената Джозани Форест, където ще видите няколко различни вида маймунки. Най-известният вид е червеният колубус (ама напълно е вероятно да не се пише така де). За нас бяха много интересни и другите животинки, като едни огромни (ама безобидни) мравки, огромна стоножка, както и много дребни жабчета. Да похваля Меги – погали всичко, което се движеше, включително и стоножката (доказателство – в клипа) и успя да не влезне в конфликт с нито едно от животните там. След това ще ви заведат до мангровите гори, където пак е интересно и ще може да видите доста черни рачета. Като цяло много готина екскурзия, убиваща времето на отливите.

Червен колубус в Джозани Форест
Червен колубус в Джозани Форест

Spice Tour

Заедно с Prison Island – екскурзията на Занзибар. За цените ще ви излъжа, понеже платихме специална цена. Решихме да направим екскурзията, когато се местим от Джамбиани в Стоун Таун. Самият трансфер ни струваше 35 долара, а нашият шофьор ни организира трансфер + Spice tour за общо 50 долара за двамата, като аргументира останалите 15 долара с това , че се отклоняваме около 15 километра от пътя. Мен в този ден ми беше много зле, след натравянето с храната в “хубавия” не местен ресторант, та изобщо не се мислих и се съгласих. Самият тур е много интересен, понеже се научава доста за различни растения и най-вече ги виждате на живо, а не в опаковка. В края на тура ви дават да опитате и доста видове плодове, които има на острова. Малко спорна е една друга атракция – един местен се качва на върха на палма, сваля кокосов орех и ви дава да пиете от него. Мен ми беше тъпо, че някои се катери и рискува живота си, за да направи атракция на белия човек. Като изключим този момент, тура е интересен, особено за градски чеда като нас. Там разбрах, че канелените клечки всъщност са навита кора от дървото, а корените му миришат много силно на мента.

Индийско орехче. Spice Tour
Индийско орехче. Spice Tour

Prison Island

 

Другият много известен тур е посещението на Prison Island от Стоун Таун. На нас ни го организира човекът, при когото спахме в Стоун Таун – Алберт. Много готин човек и ни организира всичко много евтино. На нас ни излезе по 15 долара на човек, като в тази цена беше включен и входа. Протича по следния начин. На брега се качвате на една от лодките (те ще ви кажат кога), като обикновено за 15 долара няма как да очаквате, че ще сте сами на лодката. Ние бяхме само с двама немци, заговорихме се кои какво е правил, разказахме им и им споделихме колко сме платили. Те малко се депресираха, като разбраха, че за 15 имаме включен и вход (4 долара на човек), а те не стига, че трябваше да си го платят, ами и бяха платили по 20 долара на човек за екскурзията, ама да не бяха питали. С лодката отиваме на затворническия остров, където разглеждате бившия изолатор и после се радвате на огромните и гладни костенурки. Много обичат да ги чешат по врата и си го изпъват, ама внимавайте, че едната без да иска затисна ръката на Меги. А са си големи! и стари! Някои бяха на по над 150 години. След цялата костенурческа работа, имате възможност и за шнорхелинг около острова. Ще видите много морски звезди, ако имате късмета някоя лодка да не ви мине през главата. Ние изкарахме такъв късмет. Ами след това ви връщат и имате почти цял ден за разходки из Стоун Таун. За нас беше интересно и си заслужаваше.

Гигантска костенурка. Prison Island
Гигантска костенурка. Prison Island

Джамбиани Еко Тур

Еко тура е пешеходна разходка из Джамбиани (то не че има нужда от друга), при която ще ви обяснят някои неща за начинът на строене на къщи, за бита на хората, за нещата, в които са вярвали преди да приемат исляма. Още за традиции, хранене и т.н. Общо взето със сигурност интересна екскурзия, стига преди това да не сте направили същото, ама в дома на местните и то без пари. А и ни нахраниха даже. Иначе еко тура е около 10-15 долара, като парите (поне по-голямата част) отиват за селото и се разпределят както си прецени някой си (Дано не преценят като в Европа). Препоръчвам я за убиване на времето на отлива, както и за да научите нещо за хората и бита им, ако не сте влезнали в тесен контакт с тях преди това.

В центъра на Джамбиани. Джамбиани Еко Тур
В центъра на Джамбиани. Джамбиани Еко Тур

Шнорхелинг

Една от готините екскурзии. Струва между 5 и 10 долара, зависи как ще се разберете. Ние си дадохме 10 без да се пазарим, понеже за нас са нищо, а за капитана са много. Направихме я с традиционна лодка дау, без мотор, само със силата на вятъра. Съответно трябваше яко да помагам за тегленето на лодката до водата, за опъването на платното и т.н. Ама няма по-голямо удоволствие да се носи човек над тюркоазената вода и да чува само леко шума на вълните. Пълна идилия. Препоръчвам с две ръце.

Кизимкази – плуване с делфини

Кизимкази е малко градче, намиращо се в южния край на Занзибар. Там имате възможност да се качите на лодка и да излезете в открития океан, където да плувате с диви делфини. Гаранцията, че ще плувате с делфини е около 90%. Колко романтично, нали? Абсолютни глупости!!! Ако поне малко, ама малко харесвате тези невероятни животни, не я правете. Евтина е, от Джамбиани струва около 30 долара, като това е с включен транспорт. Отивате, качват ви на една лодка, навсякъде мирише на бензин и потегляте. В началото наистина е идилия, понеже всички лодки, които стартират, тръгват в различни посоки. Когато някоя от лодките види делфини, се обажда на другите и след около 5 минути, десетки лодки, пълни с туристи, преследват група делфини, които съответно бягат от лодките. Лодките естествено са по-бързи и ги достигат и обграждат, при което туристите се мятат около делфините и първите, които са се метнали, успяват да ги видят. Направихме я и ние тази екскурзия, защото не се бяхме заинтересували достатъчно, за да знаем какво представлява. Още съжалявам за постъпката си. След второто мятане във водата, му казахме на лодкаря да кара към брега. Не я правете! Не я правете! и НЕ Я ПРАВЕТЕ!

Гмуркане

Нещо, което не направихме е гмуркане. Отказахме се, понеже решихме, че след Малдивите трудно ще ни впечатли подводния свят около Занзибар. Но ако не сте се гмуркали в тропически океани и морета, определено ще има интересни за вас неща. Давам линк и към ценоразписа на едната от фирмите, които предлагаха гмуркане.

Придвижване

При нас придвижването (като изключим първия ден) се организираше от двама шофьори. Единият го намерихме в Джамбиани, а другият беше Алберт, домакинът ни в Стоун Таун. Описал съм вече цените за транспорта, ама пак да ги споделя. Стоун Таун – Джамбиани – 35 долара. Стоун Таун – Летище – 10 долара, при това сутринта (или през нощта, зависи от гледната точка). Друг вариант за придвижване са традиционните дала-дала. Много са евтини, обаче няма да ви е много комфортно, а и почти няма къде да сложите багажа си. Освен това с дала-дала май не може да се отиде до летището.

Нощувки

Вече достатъчно изписах за нашия хотел Uhuru Beach. За нас беше напълно достатъчен, понеже само вечер се прибирахме в стаята. В Стоун Таун си наехме от airbnb стая при Алберт. Беше климатизирана, с бърз интернет, мрежа за комари, за 35 долара на вечер. Освен това, а това е по-важното, Алберт ни организира наистина много изгодни екскурзия и трансфер. Определено го препоръчвам.

Ами май това е, ако се сетите за още нещо, питайте и ще допълвам съветите. Пътеписите от самото пътуване, може да прочетете в статиите „Джамбо, Занзибар!“ и „Занзибар – хората“

Връзки и контакти

Хотел „Uhuru beach“ – хотелът за съжаление не работи вече

Ресторант Chez Hassan

Ma Shaa Allah Cafe

Мохамед (шофьор на такси) – +255 773 303 890

 

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: